No nie spodziewałem się takiego odzewu

Ab ovo zatem:
prawo jazdy kat. A robi się niezależnie od już posiadanych uprawnień - pełna ścieżka czyli kursy teoretyczne + 20h jazdy po mieście jest wymagane. Kursy teoretyczne można odbywać albo w trybie przyspieszonym - wtedy weekend z głowy lub w dwugodzinnych sesjach. Dodatkowo jest jeszcze dedykowany trzygodzinny kurs z ratownictwa drogowego.
Aby uzyskać prawo jazdy kat. A w obecnych warunkach należy podjąć następujące kroki:
A) udać się do lekarza o właściwych uprawnieniach i przejść badania na okoliczność zdolności psychofizycznych do prowadzenia jednośladu (np. testowany jest błędnik

Zazwyczaj szkoły jazdy organizują takie badania albo w cenie kursu albo za symboliczną opłatą poniżej 100 PLN,
B) z badaniami i odpowiedniego formatu zdjęciem udać się do urzędu gminy i złożyć wniosek o przyjęcie w poczet kandydatów na kierowcę
Cytuję za moim urzędem ursynowskim:
"Wydanie prawa jazdy po raz pierwszy (kat. AM, A1, A2, A, B1, B, T)
1.Pobierz, wydrukuj i wypełnij wniosek (formularze są również dostępne w Urzędzie).
2.Do wniosku dołącz wymagane dokumenty.
3.Udaj się do Urzędu Dzielnicy właściwego ze względu na miejsce zamieszkania, złóż wniosek wraz z załącznikami. Zabierz ze sobą dokument tożsamości.
4.Odbierz Profil Kandydata na Kierowcę, który stanowi podstawę zapisu na szkolenie i umożliwia przystąpienie do egzaminu państwowego.
C) Udaj się do szkoły jazdy z PKK w ząbkach i ponieś opłatę - w moim przypadku było to 1500 PLN płatne z góry bo dzięki temu miałem dodatkowe 2 godziny jazdy. Większość ośrodków szkoleniowych dopuszcza płatności w dogodnych ratach po kilkaset PLN.
Warto mieć ze względów higienicznych swój kask i rękawice na kursie.D) Po odbębnieniu wszystkiego zgodnie z programem szkoleniowym udaj się na egzamin teoretyczny i praktyczny zgodnie z grafikiem i adresami podanymi przez WORD - w moim przypadku wszystkie dane są na stronie
http://www.word.waw.pl/index.php?id=99&lng=pl&s=99,43# I znów cytat
5.Po uzyskaniu pozytywnej oceny z egzaminu państwowego zgłoś się do Urzędu Dzielnicy właściwego ze względu na miejsce zamieszkania w celu dołączenia dowodu uiszczenia opłaty i opłaty ewidencyjnej za wydanie prawa jazdy. Brak opłaty spowoduje pozostawienie wniosku bez rozpoznania.
6.Odbierz prawo jazdy. Informacje o przygotowanym do odbioru dokumencie uzyskasz we właściwym Urzędzie lub na stronie internetowej http://www.kierowca.pwpw.pl/. Zabierz ze sobą dokument tożsamości.
I już

I jest trochę śmiesznie bo teraz jeździ się w ramach kursu na kat. A na motocyklu o pojemności skokowej powyżej 650 cm3 - w mazowieckiem najczęściej jest to Suzuki Gladius. Gdy nim jeżdżę to siadam na miejscu pasażera a kolana mam i tak za uszami.
I wiem, że najpierw skończę kurs i zdam prawo jazdy a potem zastanowię się nad motocyklem. Na pewno nie będzie to nic sportowego lub chopperowego. Są po prostu niewygodne a ja potrzebuję motocykla do pracy. Intensywnie przyglądam się dużym turystykom i enduro.