Dzisiaj jest 18 kwie 2026, 16:01

Zakup PCP

Zapytania, porady, uwagi, opisy. Czyli wszystko o tym, czym strzelamy.
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

Pablo

• Karabinek: Steyr LG 110 FT
  • Optyka: Nikko 10-50X60
  • Konkurencja: FT

Zakup PCP

Post29 kwie 2013, 12:24

Koledzy jako ze mój znajomy złapał smaka na strzelanie z wiatróweczki,chce zakupic jaki dobry sprzet PCP.
Niestety raczej nie stać go na zabawki w stylu Steyra czy Walthera.
Jakie karabinki innych firm byście polecali? Może coś ze stajni Daystate czy tez nieśmiertelny s400?
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jarek

• Karabinek: STEYR LG 110 FT
  • Optyka: Zeiss CONQUEST 4.5-1
  • Konkurencja: HFT1

Re: Zakup PCP

Post29 kwie 2013, 16:18

Paweł proponuje ten karabinek http://sklep.incorsa.pl/product,308,7518.html a przy twoich znajomościach w Incorsie to i cena pewnie będzie niższa. Ja taki mam i nie sprzedaje pomimo tego że Ada na razie odpuściła strzelanie( takie moje zapasowe PCP :) ) naprawdę fajny i celny karabinek.
Pozdrawiam Jarek.
Awatar użytkownika

MondoCane

Klubowicz

• Karabinek: Steyr Challenge
  • Optyka: Big Nikko

Post29 kwie 2013, 17:41

Też polecam uwadze tego Tyfusa eee Tajfuna ;) Alternatywą jeszcze bardziej budżetową jest CZ 200 w wersji hunter
http://cekaus.pl/pl/karabiny-pcp/15-wia ... unter.html
Obrazek
Awatar użytkownika

Emhyrion

• Karabinek: Walther Lever Action
  • Optyka: Bez okularów
  • Konkurencja: HFT3

Post29 kwie 2013, 19:47

Typhoon w plastiku jest fajny bo lekki, w sam raz dla dziecka. Oprócz tego jest celny, ale na tym jego plusy się kończą. Bo jeśli chodzi o regulację zbijaka czy pracę dźwigni zamka, to niestety S400 bije go na głowę.

Jeśłi ma być\ dobrze i tanio to S400. Moim zdaniem nie ma co wymyślać prochu. Daystate, przynajmniej w polskiej dystrybucji wcale takie tanie nie jest. Steyry może są droższe, ale... wcale nie wiele droższe... Podobnie jak i FX (te bardziej fikuśne modele).
Mnie się jeszcze dobrze strzelało z BSA R10, ale ona chyba jest zauważalnie droższa od S400 a celniejsza nie będzie.
Jeszcze się zastanawiam, czy nie będzie jeden Steyr na sprzedaż w osadzie custom, ale on też tani nie będzie :)

Reasumując - ja polecam S400 w wersji na zawody HFT i S410 w wersji rekreacyjnej. Względnie HW100 lBSA R-10 w opcji "na bogato"
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika

Pablo

Post29 kwie 2013, 20:11

Kolega chce zdecydowanie strzelać FT. A jakaś dobra a budżetowa lunetka do FT ? W dalszym ciagu czekam na propozycje karabinka.
Klubowicz
Awatar użytkownika

MondoCane

Klubowicz

• Karabinek: Steyr Challenge

Post29 kwie 2013, 20:27

Dobra budżetowa luneta to używane Big Nikko.
Obrazek
Awatar użytkownika

Michalm

• Karabinek: Steyr LG100

Post29 kwie 2013, 20:44

Acme sprzedaje bn-a
Michalm,
One shot, one dead kzone :)
Awatar użytkownika

Emhyrion

Post29 kwie 2013, 21:43

Pablo pisze:Kolega chce zdecydowanie strzelać FT. A jakaś dobra a budżetowa lunetka do FT ? W dalszym ciagu czekam na propozycje karabinka.

Jak FT to nie S400. Za lekki. O Typhoonie to już w ogóle nie wspomnę...
Nowe HW100 ze sztukowanymi szynami, palmrestami i stopkami. Albo coś używanego do FT, Walther jakiś, albo Steyr. Względnie FWB. Sam wiesz jak to działa - karabin musi "leżeć", nawet po zamontowaniu na nim BN i paru kilogramów niezbędnego osprzętu... :-)

Co do budżetowej lunety - BN używane to trochę mina. Acme sprzedawał/sprzedaje (wydawało mi się, że juz sprzedał na iwebie) lunetę z luzem na kole. Nie, żebym chciał mu zepsuć interes, po prostu chodzi o to, że wśród nowych BN taki luz w używanej lunecie to właściwie staje się standardem. W mojej też miałem delikatny luz, który przed sprzedażą naprawiłem wedle wskazówek Zappa. Pamiętam że wiele egzemplarzy nowych BN wracało do Incorsy. Stare BN jakoś lepiej się trzymały, choć dziś są już... stare :), a więc widać często po nich czas.
Myślę, że nie bez powodu lunety Walhera sprzedają się na K/S szybko a BN to tak średnio szybko albo długo.

Ja natomiast kupiłem sobie Falcona. Moim zdaniem szkła nie gorsze niż w BN, na brytyjskich forach stawiają te lunety właściwie na równi, chwalą Falcona za wytrzymałość i powtarzalość pomiaru. Ja jako strzelec FT jestem za cienki bolek żeby się pchać w March'a czy SB, Falcon w zupełności zaspokoił moje potrzeby względem pomiaru czy ostrości widzenia. No i kosztuje sporo mniej. Co prawda nie ma jej w Polsce (pół roku temu w każdym razie nie było), ale nówka ściągnięta z Holandii kosztowała mnie jakieś 2400 zł z przesyłką. Taniej kupisz tylko Nikko takie jak ma Marcon, ale z całym szacunkiem - moim zdaniem Falcon ma o niebo lepsze szkła. No i normalne koło można bez problemu zamówić, co więcej - Rowan najpierw zrobił osprzęt własnie dla Falcona, dopiero potem do BN :-)
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika

Pablo

Post30 kwie 2013, 0:24

A co sądzicie o tym karabinku:
http://allegro.pl/daystate-huntsman-mid ... 22027.html

Które Z daystate'ów warto rozpatrywać. Raczej nie elektryczne,tylko mechaniki?
Klubowicz
Awatar użytkownika

Michalm

• Karabinek: Steyr LG100

Post30 kwie 2013, 6:35

Emhyrion pisze:Co do budżetowej lunety - BN używane to trochę mina. Acme sprzedawał/sprzedaje (wydawało mi się, że juz sprzedał na iwebie) lunetę z luzem na kole. Nie, żebym chciał mu zepsuć interes, po prostu chodzi o to, że wśród nowych BN taki luz w używanej lunecie to właściwie staje się standardem. W mojej też miałem delikatny luz, który przed sprzedażą naprawiłem wedle wskazówek Zappa. Pamiętam że wiele egzemplarzy nowych BN wracało do Incorsy. Stare BN jakoś lepiej się trzymały, choć dziś są już... stare :), a więc widać często po nich czas.

Acme na tej lunecie wystrzelał ostatnio brązowy medal na zawodach debiutując w FT, więc nie sądzę, by był tam luz, a już kompletnie nie sądzę by sprzedawał "niesprawną" lunetę na Iwebie.

Co do Falcona to opinie są różne i po lekturze for zagranicznych mam przekonanie, że chyba nie ma takiej "o niebo" większej różnicy w stosunku do BN jeśli chodzi o szkła :) i widzenie. Fajna luneta, ale bez przesady to ta sama lub ciut niższa półka co BN. Na plus na pewno jest cena, ale za to brak polskiej gwarancji.
Michalm,
One shot, one dead kzone :)
Awatar użytkownika

Jarek

• Karabinek: STEYR LG 110 FT
  • Optyka: Zeiss CONQUEST 4.5-1
  • Konkurencja: HFT1

Post30 kwie 2013, 6:40

Pablo pisze:Kolega chce zdecydowanie strzelać FT. A jakaś dobra a budżetowa lunetka do FT ? W dalszym ciagu czekam na propozycje karabinka.

Pablo się pisze w pierwszym poscie że karabinek ma być do FT ;)
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2013, 7:48 przez Jarek, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam Jarek.
Awatar użytkownika

acme

• Karabinek: Blue Storm
  • Optyka: BN

Post30 kwie 2013, 7:29

Emilian, sprzedałem lunetę. To nie był luz na kole tylko koło nie siedziało "sztywno". Co opisałem bardzo dokładnie więc po co piszesz pierdoły w stylu "nie, żebym chciał mu psuć interes".

Może zamiast koloryzować napisz co zrobiłeś, żeby nie było widać że sprzedawane przez Ciebie koło Rowana ma luz na śrubach?
Awatar użytkownika

Emhyrion

Post30 kwie 2013, 8:54

acme pisze:Emilian, sprzedałem lunetę. To nie był luz na kole tylko koło nie siedziało "sztywno". Co opisałem bardzo dokładnie więc po co piszesz pierdoły w stylu "nie, żebym chciał mu psuć interes".

Może zamiast koloryzować napisz co zrobiłeś, żeby nie było widać że sprzedawane przez Ciebie koło Rowana ma luz na śrubach?

Wiesz co Acme - >> jestem małą dziewczynką z kucykami <<. :D To tak tytułem wstępu, za "zmianę' nicku.

Co do luzu na kole - występuje często, im nowsza partia BN tym częściej. Jeśli Twoja była wolna od tej wady to super, moja nie była i trzeba było zdjęć nakrętkę i poprawić docisk ślimaka. Praca prosta choć upierdliwa.

Co do luzu koła Rowana to nie bardzo wiem o czym piszesz. Dokręcone nie kolebie się. Tylko trzeba dokręcić... Nie sprzedaję żadnego koła.

Michał - przez parę miesięcy miałem obie lunety, moje byłe BN i nówkę Falcona. Więc to co piszę to przemyślenia po patrzeniu na świat przez jedną i drugą. Nie napisałem, że Falcon ma lepsze szkła od BN - są porównywalne. Napisałem, że są lepsze od takiego Nikko jakie ma Marcon - a Marcon nie ma BN (chyba, że przez zimę zmienił, nie wiem), tylko tańsze 10-50x60.
Z pewnością inaczej się "pracuje" z tymi lunetami - paralaksa chodzi podobnie co w BN po "naprawie", ale powiększenie ciężej. Kwestię wytrzymałości na razie pomijam, mam lunetę za krótko i prawie nie strzelam, więc nie miała się kiedy zepsuć.

A co do gwarancji w Polsce... No cóż. Popytaj paru osób jak to jest z dochodzeniem gwarancji na BN w Polsce, możesz niezłych rzeczy się dowiedzieć. Ja wolę odesłać lunetę do Holandii i po miesiącu mieć nową niż zawieźć BN na Marconich i czekać na naprawę...

Nie twierdzę, że Falcon to jedyny słuszny wybór. Ale bez żalu pozbyłem się BN... :)
Pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika

Pablo

Post30 kwie 2013, 10:43

Panowie ja bardzo proszę pisac na temat i bez osobistych wycieczek. Sprawa jest konkretna i oczekuję pomocy a nie słownych przepychanek.
Wracam z pytaniem do sprzetów Daystate'a. Czy nikt sie na nich choć trochę nie zna ? Jaki karabinek warto by wziąć pod rozwagę? I co z tym HW100-nie wiem czy ktos go w Polsce uzywa?
Klubowicz
Awatar użytkownika

Januszpelle

Klubowicz

• Karabinek: FTP 900
  • Optyka: Vector Optics 6-48

Post30 kwie 2013, 11:44

Pablo pisze:? I co z tym HW100-nie wiem czy ktos go w Polsce uzywa?

...a i owszem, używa. Za chwilę będzie kolejny w Klubie tyle, że z osadą "S"oprócz mojego. Nie mam zbyt wiele doświadczenia z innymi karabinkami, ale ten przypadł mi do gustu bardzo. Magazynek na 14 śrutów, wkładka jednostrzałowa jak, komu wygodnie - do ogródka i na zawody.
Tarcza na 25m Obrazek
Tarcza na 50m Obrazek
Cichutki, mięciutki i jest moim docelowym sprzęcikiem. Polecam.
Następna

Wróć do Sprzęt