Dzisiaj jest 18 kwie 2026, 16:06

Palmresty i haki

Zapytania, porady, uwagi, opisy. Czyli wszystko o tym, czym strzelamy.
  • Autor
  • Wiadomość
Awatar użytkownika

Michalm

• Karabinek: Steyr LG100
  • Optyka: Big Nikko
  • Konkurencja: FT

Palmresty i haki

Post04 wrz 2013, 18:52

Po ostatnich MŚ FT dużo mówi się o regulowanych palmrestach i hakach, warto popatrzeć na co ciekawsze konstrukcje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Michalm,
One shot, one dead kzone :)
Awatar użytkownika

kadzislaw

• Karabinek: FWB P70 FT
  • Optyka: Sightron SIII

Re: Palmresty i haki

Post04 wrz 2013, 20:38

W przypadku drugiego zdjęcia na którym jest Mistrz Świata warto zwrócić uwagę na chwyt - jest zdecydowanie przesunięty w prawą stronę - dużo poza oś karabinku, jednocześnie skręcony w kierunku spustu. Tak na prawdę nie wiem co to daje - nie przymierzałem się do niego.
Awatar użytkownika

Michalm

Post04 wrz 2013, 20:46

Podejrzewam, że ma mniejsze napięcie nadgarstka, dzięki tej zmianie, muszę spróbować u siebie.
Michalm,

marcon

• Karabinek: Steyr
  • Optyka: Nikko

Post04 wrz 2013, 22:31

pewnie te wszystkie wynalazki coś tam dają co kto tam lubi lub do czego jest przyzwyczajony
ale równie dobrze można napisać ,że dobre opanowanie wymuszonych da ten sam "zysk" punktów
Jak zaczynałem strzelać to na wymuszonych miałem 70-80% pudeł odkąd strzelam sylwetki zamieniło się to na 70-80% trafionych a i komplety też się trafiają a karabin mam bez bajerów właściwie poza lunetą to HFT mógłbym strzelać bez demontowania czegokolwiek.
każdy lubi gadżety ale czy to one decydują o wygranej???
Mam wrażenie, że koledzy trochę się zachłysneli nowinkami ale pożyjemy zobaczymy :think:

osobiście to jedna rzecz mi się nie podoba kurtki strzeleckie -zaczyna to przypominać strzelectwo halowe i benchrest :langue:
Na naszych WKFT zawodach cele nie zawsze są "czyste" do czego dążą maniacy z HFT
czasami jakieś trawki czy gałązka się kołysze na wietrze i przeszkadza. Wyczuć moment i trafić mimo wszystko to to jest to co mnie cieszy :taré1:
Awatar użytkownika

acme

• Karabinek: Blue Storm
  • Optyka: BN

Post04 wrz 2013, 22:38

Michał, raczej nie - zwróć uwagę na napięcie ścięgna kciuka. Aż mu się zrobił dołek w tym miejscu. Znaczy - mocno trzyma w garści sprzęt.
Mi się zdaje, że to jest kwestia lepszego panowania nad przechyłami karabinka i / lub lepsze składanie się do pozycji - nie musi ręki przyciskać tak blisko ciała.
Poza tym on spust też ma "wysunięty" do tej samej osi co grip.

Podoba mi się idea regulowanego forendu! :)
Awatar użytkownika

blind

• Karabinek: -----
  • Optyka: ------
  • Konkurencja: HFT

Post05 wrz 2013, 7:32

marcon pisze:...że dobre opanowanie wymuszonych da ten sam "zysk" punktów
Jak zaczynałem strzelać to na wymuszonych miałem 70-80% pudeł odkąd strzelam sylwetki zamieniło się to na 70-80% trafionych a i komplety też się trafiają a karabin mam bez bajerów właściwie poza lunetą to HFT mógłbym strzelać bez demontowania czegokolwiek.
każdy lubi gadżety ale czy to one decydują o wygranej???

Sugerujesz że Radek nie ma opanowanych wymuszonych czy nie rozumiesz tego co on napisał?
Tu nie chodzi o punkty stracone na stojakach strzelanych po płaskim tylko o te które są pod dużym kątem w górę gdzie już brakuje palmrestu i strzelasz z tak zwanego "wolnego łokcia" - bez żadnego podparcia. W skali trzydniowych zawodów straty nie do odrobienia.
pozdrawiam Piotrek

[you] szmoc niech będzie z tobą.

marcon

Post05 wrz 2013, 8:20

Niczego nie sugeruję Blind ale czytałem wypowiedź małego który zawalił wymuszone a sylwetki to w końcu wymuszone które on strzela chyba najlepiej na obecną chwilę.
Pisze że nie miał się o co zaprzeć a ja myślę, że także poległ psychicznie
Konstentuję, że trend jest taki że brnie się w kolejne gadżety które mają ułatwiać czy poprawiać stabilność czy skupienie.
pojawiają się kątomierze, wiatromierze, poziomice, duperele a ginie doświadczenie którego się nabywa strzelając,strzelając
W końcu z tego strzelania terenowego to zostanie tylko nazwa :/ bo ja jakoś nie widzę siebie ganiającego w kurtce i człapiącego w butach strzeleckich.

Jak się czyta takie wypowiedzi to ktoś kto chciałby zacząć strzelać FT pomyśli no fajnie ale żeby to to ruszyć to muszę mieć całą furę gadżetów bo inaczej to nie ma żadnych szans na równorzędną rywalizację.
Awatar użytkownika

roar

Klubowicz

• Karabinek: STEYR
  • Optyka: S&B

Post05 wrz 2013, 9:06

Panowie nie góre gadżetów, mnie brakowało jedynie motylka na hak i jakiegoś zawiasu na palmrest. Poza tym było ok.
Czy chłopaki polegli psychologicznie.. hmm, może i tak. Atmosfera była baaaardzo sportowa. 6 godzin skupienia i obserwacji tego co sie dzieje.
O wymuszonych już mówiłem. 30pkt na całe zawody to dużo. Nie wiem ile spartoliłem ale może być że połowę.
Dowolna czyli siedząca szła mi ok, poprawki właściwe a wiatr był przedziwny. Pod takimi kątami bywało że mocno dusił srut.

Wracając do nowinek i sprzętu to jak na wstępie mówiłem. Sznurek na wiatr mamy, poziomice też, choć ja nie używałem na tych zawodach. Kąt sobie zmierzyłem chyba tylko raz na bardzo dalekim celu by wiedzieć czy celować w krawędź czy pod nią i potem po prostu odnosiłem się do tego jednego pomiaru.

W sumie z brakiem regulowanego haka sobie radziłem, reszt pewnie tez jakoś, ale to że można opuścić niżej palmrest a raczej forend :) dawało kolosalną przewagę. Ot choćby podczas namierzania celu człowiek nie naprężał się bez sensu nie mówiąc o samym strzale.

Pod takimi kątami brzuch tez nie pomagał. Riti odpał, Bartek też. Na nich liczyłem by zrobili dobre punkty dla zespołu.
To o czym pisałem na iwebie. Mistrz świata, zeszłoroczny vicemistrz Dan Elley był na 60 którymś miejscu. Mistrz świata J. Redondo z Węgier na 15ym. Raczej nie zapomnieli strzelać ;). Zawody 3 dniowe trzeba tez i kondycyjnie wytrzymać, psychicznie też.
Czołowa trójka była w zasięgu gdybym nie spudłował tylu wymuszonych. Takie mam odczucie. Po prostu.
Wygrać może każdy z 10ki. Poziom jest wyrównany i to jest fajne.
Z tego wyjazdu wywiozłem jeszcze jedno przeczucie i doświadczenie. Można strzelić komplet o ile ma się wyrównane szanse sprzętowe i nie ma awarii czy czegoś takiego.
Stresu już nie ma.
Fatalnie mi się strzelało 1 dnia a pomimo tego gdyby wpadły klęczaki i stojaki to byłoby bardzo wysoko. Były tylko 44pkt. Drugi dzień to szkolny błąd z nieprzestawieniem wieży po gwizdku i oczywiście wymuszone.
3 dzień na torze najtrudniejszym mogłem walnąć 48-49-50, było tam 6 stojaków.
Koniec gdybania. Trzeba strzelać :)
Wyjazd był kapitalny. Naprawdę życzę tego hftowcom by mieli podobnie. Niezapomniane chwile.
W przyszłym roku NZ. Bez silnego sponsora, np. linii lotniczej, odpadam. Inni myślę że również.

Natomiast za rok będę celował w jesienne mistrzostwa BFTA w Weston Park. 2x50 strzałów. To zawody obsadzone chyba najmocniej na świecie. W zasadzie jak MŚ. Bo nie ma tylko 15 dobrych Anglików a jest z 50 (którzy muszę sie do tych zawodów kwalifikować), w sumie 150 dobrych strzelców.
W tym roku wypadają 14-15th September 2013 Midland Game Fair, Weston Park, Shropshire BFTA European Championships

Jak ktoś z Warszawy również by chciał pojechać to byłoby fajnie. Jak nie to zrobię sobie wakacje w tym czasie.
Kalendarium przyszłoroczne PFTA mam nadzieje uwzględni ten termin, czyli zwykle około 15-20 września i nie zrobi w tym czasie zawodów, których i tak ma być mniej i dobrze. 5/8 wystarczy absolutnie w tym 1-2 dwudniówki.

marcon

Post05 wrz 2013, 9:42

Radku fajnie, że właśnie ludzie którzy byli dzielą się swoimi spostrzeżeniami.
A zamiast spekulacji że gdybym miał to czy tamto to wynik byłby taki to na naszych lokalnych zawodach możemy zawsze pójść w kierunku utrudnień i postawić sobie poprzeczkę ciut wyżej niż wymaga regulamin.
Strzelamy 50 celi(ale 3 dni pod rząd to chyba też bym wysiadł kondycyjnie) i to jest fajne jak wprowadzimy inne modyfikacje oparte na waszych spostrzeżeniach.
To może za rok czy 2 lata i wyniki będą lepsze :D

ps. czas pomyśleć nad powstrzymaniem rozrostu brzucha bo niedługo to poducha z podparciem będzie potrzebna żeby zająć stabilną pozycję i się nie udusić :mrgreen:
Awatar użytkownika

roar

Klubowicz

Post05 wrz 2013, 9:51

Co mam powiedzieć na temat brzucha..
Patrz wyniki reszty teamu. :)
Mały ćwiczył 2-3h dziennie przez ostatnie 2 tyg do tych zawodow wiec ma prawo czuć się zawiedziony.
Ja nic, bo nie było czasu, poza zawodami w Wesołej. Fajnie wyszły ale zmarnowałem na nie mój najlepszy śrut którego mi zabrakło w Ebern 3 dnia. Spudłowałem nawet 15kę na 8,5m :). Siedziałem i nie wierzyłem. Zamiast wkurzenia to się normalnie zaśmiałem.
Jestem osioł. Mój błąd. Nie przygotowałem należycie śrutu. :)

Co do celów regulaminów to ten co mamy jest ok, poza tymi zmianami o których pisałem na iwebie.
Wymuszonych 25ek było pewnie z połowę. Nie liczyłem, ale sporo.
Awatar użytkownika

Michalm

Post05 wrz 2013, 10:08

acme pisze:Michał, raczej nie - zwróć uwagę na napięcie ścięgna kciuka. Aż mu się zrobił dołek w tym miejscu. Znaczy - mocno trzyma w garści sprzęt.

Trzymając karabinek w tej pozycji na pewno miał mocno zaciśniętą rękę :) na video w normalnej pozycji już tak mocno nie ściskał.
Michalm,

marcon

Post05 wrz 2013, 11:13

roar pisze:Co mam powiedzieć na temat brzucha..
Patrz wyniki reszty teamu. :)

wspominając brzuch miałem na myśli swój :mrgreen: ale myślę że większość z nas ma podobny problem
No może poza Kadzikiem I Michałem :hehe:
W każdym bądź razie nie sprawdza się jako oparcie
Awatar użytkownika

Andrzej

• Karabinek: FWB 800 FT
  • Optyka: March X

Post05 wrz 2013, 13:42

Michalm pisze:Podejrzewam, że ma mniejsze napięcie nadgarstka, dzięki tej zmianie, muszę spróbować u siebie.

Myślę, że chodzi o zmianę środka ciężkości karabinka i wyeliminowanie trzymania dłoni w jednej osi ze stopką.
Trzy punkty podparcia po trójkącie stabilniejsze niż trzy w jednej linii.
Ale to takie moje misie.
@ Radku, świetnie się czyta twoją relację i uwagi. Ale jeszcze lepiej będzie się słuchało wieczorkiem 13-ego przed MMP. Dawaj, zapisuj się na pokój, który zarezerwował Michał !!! ;)
Awatar użytkownika

roar

Klubowicz

Post05 wrz 2013, 14:11

Zapisałem się. W tym pokoju chyba Marcel i Wirek będą. Ja będę w jakiejś jedynce w okolicy 400m od miejsca zawodów, tzn będę tam tylko spał.
Być może wezmę lapka to sobie obejrzycie trochę fotek. Z zamku z Coburga również.
:)

Fajnie, że się dobrze czyta. Może ktoś skorzysta. Choć nie ukrywam nic nie zastąpi takiego wyjazdu i "lania" na własnej skórze. :) To wszystko moje odczucia bardzo subiektywne. Zawody były kapitalne. Cała otoczka również.
A i przejechałem się dość szybko czołgiem Kadzika, więc wogóle było git. :)
Awatar użytkownika

Michalm

Post05 wrz 2013, 16:40

Radek my mamy 3 pokoje zarezerwowane :)
Michalm,

Wróć do Sprzęt